Gerendaházak

Minden bizonnyal a fa volt az első alapanyag, amiből őseink első maguk készítette lakhelyüket építették kb. 12.000 évvel ezelőtt. A faépítészet a késői középkorban érte el fénykorát, majd a 19. században a tömbépítkezés előretörésével és általában a lakásigények megváltozásával ez az építési mód háttérbe szorult. Több mint 100 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a fából való építkezést ismét elfogadja a társadalom.

A fából történő modern építkezés minden híresztelés ellenére nem köti gúzsba a hagyományosan gondolkodó építész kezét. Az egyéni, a lakók igényeinek tervezett ház, mind belső szerkezetében mind küllemében éppoly szabadságot enged meg, mint a téglánként épített lakóépület.

 

Előnyök:

A fa

  • az egyedüli megújuló alapanyag
  • előnyös újrafelhasználási tulajdonságokkal rendelkezik, ha vegyi anyagokkal nem kezelték előzőleg
  • előállításának ill. megmunkálásának csekély az energiaszükséglete. 1 m³ fa előállítása, feldolgozása 500 kWh, 1m³ vasbeton előállítása 2000 kWh energiafelhasználással jár. A fánál az energiamennyiség fele a szárításra kerül felhasználásra
  • rendelkezik a hagyományos építőanyagok közül a legjobb súly/teherbírás aránnyal
  • mint természetes alapanyag, kedvező tér klimatikus tulajdonságai miatt jó hőszigetelő képesség, kellemes felületi hőmérséklet-harmonikus lakóérzetet teremt
  • a hagyományos belsővakolatokkal összehasonlítva a fa tízszer több nedvességet képes megkötni és tárolni a levegőből, így a helyiség nedvességtartalmát kedvezően befolyásolja.
  • gátolja az elektrosztatikus feltöltődés kialakulását, ami a műanyagoknál(pld. padlószőnyegnél) problémákat okozhat.

Üzemünk – a hazánkban is nagy hagyományokkal rendelkező – gerendaház technológiával készít egyedi tervezésű lakó- és hétvégi házakhoz szerkezeti elemeket, ill. szerkezetkész épületeket.

Az épület tartószerkezete 84 mm vastag egy anyagból vagy 84-110-124-164 mm több rétegből ragasztott borovi fenyő gerenda. A gerendák a jó hőszigetelés érdekében többszörös horonnyal és eresztékkel kapcsolódnak egymáshoz. A szerkezet stabilitását a sarkokon keresztirányban lapolt gerendakapcsolat biztosítja. Az egy anyagból gyártott gerenda alapanyaga téli vágású hazai erdeifenyő, természetes körülmények között pihentetve, szárítva. A ragasztott gerendák szibériai borovi fenyőből készülnek, gyorsabb és megbízhatóbb művi szárítással előkészítve, két, három vagy négy rétegből ragasztva. Az épületek szerkezetének komplett leszabása telephelyünkön történik  CNC vezérlésű Hundegger K.2 típusú faházgyártó gépen. Ez a legkorszerűbb technika biztosítja a fal- födém- és tetőszerkezet egyes elemeinek tökéletes illeszkedését.

A tartószerkezet belső oldalán tetszőleges vastagságban elhelyezhető hőszigetelő réteggel lakóházak hőszigetelési követelményét többszörösen túlteljesítő falszerkezet alakítható ki.

Belső burkolatként alkalmazható fa, gipszkarton, stb. Belső faburkolatok készítéséhez széles választékban gyártunk lambériát, hajópadlót a legkülönbözőbb fa fajtákból. Az oldalfalaknál a leggyakrabban alkalmazott burkolási mód a szigetelés nélküli belső gerendafalakkal azonos látszatot biztosító széles hajópadló burkolat. A belső hőszigetelő réteg lehetőséget biztosít az installációs vezetékek elhelyezésére.

Az épület egyéb szerkezeteinél is (födém- és tetőszerkezet) lehetőség van az egyéni igények szerinti kialakításra, ragasztott vagy egy anyagból készült tartószerkezetek beépítésére, és különféle anyagú, ill. kialakítású burkolatok készítésére.

Az épület egyéb faszerkezetei is üzemükben készülnek: a legkorszerűbb technológiával, egyedi méretben és formában készülő nyílászárók, lépcsők, korlátok. Cégünk szlogenje, – „minden ami fából van” – szó szerint igaz az általunk készített épületekre is, azaz a beépített fa szerkezetek mind üzemünkben készülnek, ezáltal biztosítani tudjuk az egyedi igények maradéktalan kielégítését és az egyenletes jó minőséget.

 

Az általunk készített faházak egyedi tervek és az építtető egyedi igényeinek maradéktalan figyelembe vételével készülnek.

A szerkezetkész állapot tartalmazza az épület fal-, födém- és tetőszerkezetét, tetőfedését, külső nyílászáróit az építtető által biztosított alépítményre felállítva

A gerendaházakkal és építésükkel kapcsolatos további információkért, ill. árajánlatért forduljon hozzánk bizalommal!

A gerendaház szerkezet hőszigetelési értéke ill. néhány összehasonlító érték:

– hőszigetelési követelményérték lakóháznál:  0,24 W/m2/K (minél kisebb az érték annál jobb hőszigetelő a falszerkezet)
– 84 mm vastag gerendafal hőszigetelés nélkül: 1,23 W/m2K
– kiegészítő hőszigeteléssel és hajópadló burkolattal ellátva,

5cm hőszigetelés + 2 cm faburkolat: 0,56 W/m2K

10 cm hőszigetelés + 2 cm faburkolat: 0,29 W/m2K

20 cm hőszigetelés + 2 cm faburkolat: 0,17 W/m2K

116 mm vastag gerendafal hőszigetelés nélkül: 0,988 W/m2K

–   kiegészítő hőszigeteléssel és hajópadló burkolattal ellátva,

5cm hőszigetelés + 2 cm faburkolat: 0,414 W/m2K

10 cm hőszigetelés + 2 cm faburkolat: 0,273 W/m2K

–  124 mm vastag gerendafal hőszigetelés nélkül: 0,89 W/m2K

–   kiegészítő hőszigeteléssel és hajópadló burkolattal ellátva,

5cm hőszigetelés + 2 cm faburkolat: 0,40 W/m2K

10 cm hőszigetelés + 2 cm faburkolat: 0,26 W/m2K

–  164 mm vastag gerendafal hőszigetelés nélkül: 0,70 W/m2K

–   kiegészítő hőszigeteléssel és hajópadló burkolattal ellátva,

5cm hőszigetelés + 2 cm faburkolat:  0,35 W/m2K

10 cm hőszigetelés + 2 cm faburkolat: 0,24 W/m2K

–  vázas fal, kívül-belül faburkolattal, 20 cm hőszigeteléssel: 0,18 W/m2K         


Referenciák

Kérjeszemélyre szabottárajánlatunkat,kollégiánk készséggel állnak rendelkezésére!

Árajánlat